fredag 30. april 2010

Raatikainens sølvskatter i Rotberget på Hof Finnskog


Det er naturskjønt i Rotberget på Hof Finnskog. Det rolige, harmoniske landskapet skjenker rastløse og oppjagede sjeler fred, og den som legger sine sommerlige streiftog hit inn, angrer ikke på det. I vår tid er det ofte vanlig at folk drar til utlandet i sommerferien, men jeg tviler på om ferieturer utenlands gir mere hvile for spente nerver enn å koble av dypt inne på finnskogene.

- I Rotberget lever det mange gamle sagn og fortellinger på folkemunne. Finneinnvandrerne slo seg tidlig ned her, brendte sin bråte og sådde sin rug i asken. I Rotbergsjøen var det rikelig med fisk og villt skortet det heller ikke på i skogene. En av de første som slo seg ned i Rotberget hette Tannelli Raatikainen. Raatikainen ryddet seg først hjem på en holme ute i Rotbergsjøen, men flyttet senere opp i åsen der Rotbergsgårdene ligger i dag.

- Men så lenge fikk ikke Raatikainen holde til i Rotberget, krig og vonde tider truet. Nybråttsmannen i Rotberget var dragon i 'Finska rytteriet' og han kom med i 'trettiårskrigen.' Han var med i mange store slag ute i Europa og blei til slutt tatt til fange av fienden. Fremtiden så slett ikke lys ut for Tannelli Raatikainen. Sammen med noen finske våpenbrødre blei han innsatt i en mørk celle i et kloster, blei torturert og fikk lite med mat. En bøddel i klosteret svidde til og med av øret av Raatikainen med en glotang.

- Men 'Finska rytteriet' var dyktige krigere, de befridde Raatikainen og hans fangekamerater. Nå ropte de på hevn, bøddelene skulle få svi. I sin opphissede stemning ranet og stjal de hvor de kom.

- Raatikainen kom hjem til lia ovenfor Rotbergsjøen, og han hadde mye gods og gull med seg. Raatikainen var en holden mann.Men denne tiden var vanskelig på finnskogene, røvere herjet og spredde skrekk omkring seg. De skattene som Raatikainen hadde med seg fra krigen ute i Europa måtte gjemmes vekk slik at ingen skulle få fatt i dem.

- Det gikk mange år, og Raatikainen, dragonen fra 'Finska rytteriet', døde en vår. Men han fortalte ikke til sine etterkommere hvor han hadde gjemt de verdifulle skattene, den hemmeligheten gikk i graven med finngubben.

Den som fant av Raatikainens skatter var Wilhelm Anderesen i Rotberget. Han drev og skulle bryte åker og skulle fjerne en diger steinrøys. Og der inne i røysa fant Anderesen tre flotte sølvskjeer. Når de så nøyere etter fant man Pavens merke på skjeene. Mye mulig har de hørt til i klosteret der Raatikainen fikk fjernet ene øret.

- Det er helt sikkert at flere slike skatter ligger gjemt på Rotbergskogen, men hvor vet ingen. Mange har lett, men bare Wilhelm Andersen har funnet noe.
(Bjørn Frang; Finnbygden 1969:3. - s. 12)

0 kommentarer: