fredag 30. april 2010

Ingeborg Henriksdatter f.1720


"Ingeborgsteinen ligger et stykke ovenfor bebyggelsen i Gravberget. Den har fått navn etter Ingeborg Henriksdatter, som bodde der i det selvlagede huset sitt - nogen stokker reist foran skråkanten på steinen. Ingeborg hadde flere barn og 28/3 1742 møtte hun for retten for å forklare sig om barnefaren - en gift mann i Gravberget. Tilslutt blev Ingeborg fordrevet av konene i Gravberget, og hun bygde sig nytt hus under en lignende stein som nu er sprengt og brukt i haldammen." (Våler bygdebok)

Ingeborgsteinen nr 2
De som har vandret Finnskogleden nordover fra Gravberget har sikkert vært innom Ingeborgsteinen. Her bodde Ingeborg Hendriksdatter vinteren 1741 - 1742 og fødte en sønn. Etter at hun ble dømt til å flytte fra steinen forteller folkeminnet i Gravberget at hun flyttet
til en ny stein nær Haldammen. Bildet viser denne steinen, eller rettere sagt det som er igjen av
den, da mye ble brukt til steinblokker da Haldammen ble modernisert tidlig
på 1920-tallet. Du finner steinen 3-400 meter fra Haldammen langs veien mot Haltorpet.
Fra ei stor furu med gul merking på høyre side er steinen godt synlig.


"Rådelsbråten
Ca 16 km nord for Gravberget, helt på grensa til Sverige ligger Rådelsbråten.
Lidjans-Erik og broren Daniel ryddet hver sitt bosted der omkring 1789. Moren deres var Ingeborg Henriksdatter i Gravberget. Erik og Daniel vokste op under slike forhold at de vennet sig til å tåle slit og sakn. I Bråtån var det nok avsides og gruvsamt å slå sig til, veiløst som det var dit bort både vinter og sommer; men her var fritt og vidt, så her kunne nok et par hardhauser finne livberging for sig og sine."(Våler bygdebok)

0 kommentarer: